Club Corrado
Image default
Recreation / Autos

Hoe werkt een WA verzekering?

Binnen de wereld van verzekeringen is er een groot aantal die je kunt afsluiten. Denk maar aan een brandverzekering of een autoverzekering. Zo is er ook de WA (wettelijk aansprakelijkheid) verzekering. Deze verzekering valt onder de categorie verplichte verzekeringen en dient te worden afgesloten door een ieder die deel neemt aan het openbaar verkeer.

Dekt de WA verzekering dan alle schade?

Dit hangt af van het type afgesloten verzekering. Wettelijk is het verplicht om een basis WA verzekering af te sluiten. Deze dekt uitsluitend de schade die veroorzaakt is aan de tegenpartij. Dat geldt voor zowel de materiele schade als mogelijke letsels veroorzaakt. Voor het dekken van alle schade, dus ook die van jou, dient er te worden gekozen uit een mini casco of een allrisk verzekering. Een mini casco dekt de eigen schade in beperkte mate terwijl een allrisk verzekering alles dekt. Hou er wel rekening dat de premiebedragen aanzienlijk zullen verschillen met dat van een basis WA verzekering. Een mini casco of allrisk verzekering wordt dus bijna altijd afgesloten in geval van nieuwere voertuigen. Bij de aankoop van een nieuwe auto op afbetaling is een allrisk verzekering zelfs verplicht door de bank.

In geval van schade wordt er eerst een evaluatie gemaakt door de verzekeringsmaatschappij om te kijken of de claim wel terecht is. Er wordt vooral erop gelet dat de schade niet met opzet is veroorzaakt.

Een WA verzekering neemt alle risico’s weg die je zou oplopen bij schade veroorzaakt aan de tegenpartij in het verkeer. Voor additionele dekking zal je een mini casco of allrisk verzekering moeten afsluiten.

https://www.aansprakelijkheidsverzekering.com