Club Corrado
Image default
Recreation / Autos

Wat moet men kunnen voor een autorijbewijs?

 

Een rijbewijs hebben is fijn, zeker in een regenachtig land als Nederland. Men krijgt een rijbewijs echter niet zomaar, er moet namelijk een examen voor afgelegd worden. Het CBR voert deze examens uit en geeft in het geval van slagen het rijbewijs uit. Wat moet men zoal kunnen om een rijbewijs te halen?

Auto bedienen

Het eerste wat men moet laten zien bij het behalen van een rijbewijs is dat men de auto kan bedienen. Daarvoor moet men de auto kunnen starten. Na het starten moet men weg kunnen rijden. Afhankelijk van het soort rijbewijs dat gehaald wordt (schakel of automatisch) moet men voor het rijden ook kunnen schakelen. Daarvoor moeten drie pedalen en een versnellingspook tegelijk bediend worden. Aan het begin kan dit lastig zijn en de kans is groot dat de eerste paar lessen hier over gaan. Naast het rijden zelf moet men de motorkap kunnen openen en de ruitenwissers en lichten kunnen gebruiken.

 

Simpele en complexe manoeuvres

Naast het beheersen van de bediening van de auto moet men ook laten zien dat simpele en complexe manoeuvres uitgevoerd kunnen worden. Onder de simpele manoeuvres valt onder anderen het wegrijden en stoppen. Onder complexe manoeuvres valt het omkeren, parkeren en stoppen. Ook het in en uitrijden van opritten valt hier onder. Bij de complexe maatregelen gaat het vooral om het kijken; de examenkandidaat moet overal goed naar kijken om geen gevaar te veroorzaken. Het kijken is een onderdeel van veilig rijden. Naast de manoeuvres moet de examinator kunnen zien dat de kandidaat goed kijkgedrag vertoont.

 

Als u al deze handelingen tijdens een examen goed uitvoert zult u een rijbewijs krijgen. Nog geen vertrouwen en op zoek naar (wat meer) lessen? Boek ze nu bij Rijschool Uniek.