Club Corrado
Image default
Dieren

Wat is het verschil tussen een voederhuisje en nestkastje?

Ik ga een vogelhuisje kopen! We horen het zo vaak, maar wat is nou eigenlijk een vogelhuisje? Is dat een voederhuisje of een nestkastje? En wat is dan het verschil tussen een voederhuisje en nestkastje?

In dit blog gaan we je dat eens even haarfijn uitleggen!:-)

 

Wat is een vogelhuisje?

Een vogelhuisje iedereen heeft daar natuurlijk wel eens van gehoord. Maar wat is het precies? Dat gaan wij je vertellen! Een vogelhuisje is eigenlijk niets anders dan een huisje voor vogels. Meestal zijn ze van hout gemaakt en zit er een kleine opening aan de voorzijde waar de vogel doorheen naar binnen kan. Vogels gebruiken vogelhuisjes voornamelijk om zich voort te planten. Als ze het huisje geschikt vinden, gaan ze er een nest in maken. Dat doen ze met behulp van takjes, grassprietjes en andere materialen die ze in de natuur tegen komen. Als het nestje klaar is, zal het vrouwtje haar eieren leggen. Zodra deze uitkomen zal ze (meestal samen met vader vogel) de jongen voeren totdat ze sterk genoeg zijn om het nest te verlaten. Een ander woord voor vogelhuisje is nestkastje. Het is een kastje voor het nest van een vogel. Elke vogelsoort heeft zo zijn eigen voorkeuren wat betreft het nest. Zo willen roodborstjes vaak een vrij open huisje, terwijl de koolmees en mus juist liever een beschut, vrijwel dicht huisje willen.

 

Wat is het verschil tussen een voederhuisje en nestkastje?

We hebben nu verteld wat een nestkastje is. Dat is dus hetzelfde als een vogelhuis. Maar niet hetzelfde als een voederhuisje. Een voederhuisje heeft namelijk weer een hele andere functie voor vogels. De naam zegt het eigenlijk al. Het is een huisje om vogels te voeren. Er zijn verschillende soorten vogelvoederhuisjes te koop. De meest eenvoudige is de voedersilo. Deze vul je met vogelzaad en gedurende de winter en koudere periode kunnen vogels hier vogelzaadjes uit pikken. Er zijn ook grotere voederhuizen zoals een voederhuisje op paal. Het gekke is dat veel mensen die dan ook vogelhuisjes noemen. Maar dat zijn het eigenlijk niet. Het zijn voederhuizen.