Club Corrado
Image default
Woning en Tuin

Bijna 13% van de Belgische huishoudens is niet aangesloten op het riool

In België zijn veel huishoudens nog niet aangesloten aan een vast rioleringsnetwerk. Zo blijkt uit een publicatie van de Vlaamse Milieumaatschappij. Vaak betreffen dit huizen in het buitengebied. De reden dat deze huizen niet aangesloten zijn op het riool heeft als voornaamste reden dat ze te ver weg wonen van het huidige rioleringsnetwerk.

Zuivering afvalwater

Voor de zuivering van het afvalwater zijn zowel de gemeenten als waterverbruikers verantwoordelijk. Dit heeft als gevolg dat u verplicht bent, wanneer er nog geen aansluiting met het rioolnetwerk is, je dit zelf moet financieren. Ook betekent dit dat u het afvalwater zelf moet zuiveren voordat u het gaat lozen. U kunt een fikse boete ontvangen bij overtreding van de regels.

Scheiden van regenwater en afvalwater

In sommige gemeenten zijn er strenge eisen aan het lozen van uw afvalwater. In bijvoorbeeld Vlaanderen mag je geen regenwater dumpen in het riool. De gemeente adviseert dan ook om het regenwater zelf op te slaan of te gebruiken om de planten water te geven. Het verplicht scheiden van het regenwater ligt vooral aan het bouwjaar van uw huis. Hoe ouder uw huis, hoe meer kans dat u het regenwater zelf moet scheiden. Controleer dit om eventuele boetes te voorkomen.

Wie is mijn rioolbeheerder?

Om te controleren wie uw rioolbeheerder is kunt u dit checken via de website van AquaFlanders. Door middel van het invoeren van je plaats/postcode kunt u al snel achterhalen wie de rioolbeheerder is. Houdt u er wel rekening mee dat in sommige gemeenten er gebruik wordt gemaakt van verschillende rioleringsbedrijven. Bekijk dus goed welke rioolbeheerder op uw postcode en huisnummer actief is.

Wie is verantwoordelijk?

De gemeente is verantwoordelijk voor rioolproblemen buiten uw terrein. Wanneer u problemen ervaart met uw riolering of wanneer u niet precies weet waar een rioolprobleem zich voordoet, kunt u het beste zelf een vakman inschakelen. Eventuele verantwoordelijkheden kunnen later worden verlegd. Voor rioolproblemen in België adviseren wij u om contact op te nemen met het rioleringsbedrijf Rioolprobleem Kwijt.