Club Corrado
Image default
Kinderen

Nieuwe kinderschoenen kopen? Dit is belangrijk!

Wil je nieuwe schoenen kopen voor je kind? Dan zijn er een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden. Om deze zaken onder de aandacht te krijgen hebben we een blog geschreven. Lees snel verder! 

De ontwikkeling van de kindervoet is belangrijk

We weten allemaal dat pasgeboren kinderen zachte, buigzame voetjes hebben. Dat komt, omdat de voetjes bij pasgeboren baby’s hoofdzakelijk uit kraakbeen bestaan. Je ziet bij een baby wel een voetboog, maar die ligt nog verborgen onder een dik vetkussentje. Omdat een kindervoet zich nog volledig moet ontwikkelen, kan zo’n voet niet met een volwassen voet worden vergeleken.

Bij een kindervoet zijn alle botjes nog niet aanwezig, terwijl een volwassen voet uit 26 botten is opgebouwd. Als ouders moet u zich niet te snel zorgen maken over de benen en voeten van uw kind. De voeten van een baby zijn platgevormd. Dat komt door de dikke vetkussentjes. De vetkussentjes zijn onder de voet aanwezig. De spieren en botten moeten zich nog ontwikkelen.

Zodra de voetjes belast gaan worden, zult u merken dat de beentjes in een O stand staan. De voetjes staan nog ver uit elkaar. Dat wordt door het kind automatisch gedaan om zo een beter evenwicht te krijgen. Door vallen en opstaan zullen de benen na ongeveer 1,5 jaar rechter gaan staan.

Tussen de 2 en 3 jaar verandert de stand van de beentjes van een O stand naar een X stand. Ook de enkels zullen meer naar binnen vallen.

Vanaf 5 jaar zullen de beentjes en voeten in de goede stand moeten gaan staan.

Tot de 6 en 8 jaar hoeft u zich over de stand van de voeten en benen niet ongerust te maken. Doet u dat toch, dan is het belangrijk dat u een podotherapeut benadert. Hij of zij zal uw kind onderzoeken en zal als het nodig is maatregelen nemen. U moet zeker naar de podotherapeut gaan wanneer uw kind klaagt over pijn in de voeten of benen.

Klachten kunnen ontstaan door het gebruik van slecht schoeisel. De aanschaf van goede kinderschoenen is heel belangrijk. U moet, wanneer u kinderschoenen koopt, niet alleen kijken naar het uiterlijk van de schoen, maar vooral naar de pasvorm. Ga bij de aanschaf van kinderschoenen naar een speciaalzaak. Dan weet u zeker dat uw kind verantwoorde schoenen zal dragen.

Kinderschoenen

Preventief handelen

Wanneer er door de podotherapeut een afwijkende stand van de voeten wordt geconstateerd, zal hij u podotherapeutische zolen aanraden. Deze zolen kunnen speciaal voor de voeten van uw kind gemaakt worden. Hierdoor zullen de klachten verminderen of verdwijnen. Ook de schoenen die uw kind draagt, zijn belangrijk. Zorg dat uw kind schoenen draagt die een goede pasvorm hebben. Daarmee kunnen veel klachten voorkomen worden. Vraag aan de podotherapeut welke schoenen u het beste kunt aanschaffen voor uw kind. U kunt nooit te vroeg beginnen met het corrigeren van de voeten en benen van uw kind.

U moet de voeten corrigeren zolang ze nog in de groei zijn. Wanneer de voeten eenmaal uitgeroeid zijn, is dat praktisch niet meer mogelijk. Wacht daarom nooit wanneer u denk dat uw kind een afwijking aan de voeten of benen heeft. Hoe eerder u begint met de correctie, hoe gemakkelijker het is om een bepaald euvel te verhelpen. De specialist zal uw kind eerst grondig onderzoeken en kijken wat de beste oplossing is om de juiste stand van de voeten en benen te verwezenlijken. Wacht daarom nooit te lang om naar een podotherapeut te gaan. Hoe eerder u aan de bel trekt, hoe beter het is. Door snel te handelen kan een goed behandelingsplan worden gemaakt, waardoor uw kind, ook wanneer hij of zij volwassen is, normaal zonder pijnklachten kunnen lopen.