Club Corrado
Image default
Energie

Verduurzaam uw boerderij met behulp van EAZ

Een kleine windmolen wordt gebruikt voor het opwekken van groene stroom. Meestal gebeurt dit in stedelijke gebieden die niet geschikt zijn voor het plaatsen van grote windturbines. Het plaatsen van een kleine windmolen kan hier een goede oplossing zijn.

Een kleine windmolen kan alleen een positieve bijdrage aan het milieu leveren als deze voldoende wind vangt. Verder is het belangrijk dat er meer CO2-uitstoot wordt vermeden. Zelf energie opwekken doe je met een kleine windmolen van EAZ.

Wat is een mini windmolen?

Een mini windmolen is in principe hetzelfde als een grote, alleen dan in een veel kleiner formaat. Net als de grote varianten zet ook een kleine windmolen windkracht om in energie. Door de draaiende wieken wordt een generator in de turbine aangedreven. Hierdoor ontstaat energie in de vorm van stroom.

Kleine windmolens hebben in de meeste gevallen een formaat tussen de 4 en 15 meter. Ze kunnen z een horizontale maar ook een verticale as hebben. Over het algemeen worden windmolens met een horizontale as het meest gebruikt.

De reden hiervan is dat de assen van deze molens evenwijdig aan de windrichting liggen. De wieken van de molen staan hier op hun beurt weer loodrecht op. Over het algemeen vind je dit type windmolen bij windmolenparken. Ze kunnen echter ook worden gebruikt als miniwindmolen.

Bij windmolens die voorzien zijn van een verticale as staan de wieken en de as loodrecht op de wind. De wieken zullen hierdoor altijd wind vangen, het maakt niet uit vanuit welke richting de wind komt.

Daarom zijn windmolens met een verticale as voornamelijk geschikt binnen een bebouwde omgeving. Hier komen vaker windvlagen voor en ook de windrichting verandert regelmatig. De keuze welke turbine het meest geschikt is hangt voornamelijk van de locatie af.

Hoe duur is een windmolen?

Vaak wordt de vraag gesteld Hoe duur is een windmolen? De aanschafkosten voor een kleine windmolen verschillen onderling. Deze varieert van enkele honderden euro’s tot duizenden. Over het algemeen geldt dat kleine windmolens een vermogen hebben van max 6kW.

Vaak wordt er voor een mini windmolen gekozen uit milieuoverwegingen. Tegenwoordig zijn er steeds meer gemeenten en provincies die bereid zijn om subsidie te verschaffen als je er als particulier voor kiest om een kleine windmolen aan te schaffen.

Door de keuze te maken voor een windmolen op de boerderij wordt er niet alleen bijgedragen aan een beter milieu, het is ook voordeliger om zelf energie op te wekken. Met een kleine windmolen van EAZ is dit mogelijk.

 

https://www.eazwind.be/