Club Corrado
Image default
Energie

De manier om elektricien in Vlaanderen te worden

Ben je gek op techniek en woon je in Vlaanderen, dan ben jij de perfecte persoon om elektricien in Vlaanderen te worden. Je kunt niet zomaar beginnen als elektricien, want dit is een beroep waar je de juiste praktijk en theoretische kennis voor nodig hebt om te beginnen. Het is op verschillende manieren mogelijk om elektricien te worden en niet één vast pad om te bewandelen. Ook is de procedure in België en Nederland een beetje anders, omdat het onderwijssysteem in beide landen erg verschillend is. 

Hoe word je elektricien in België? 

In België bieden veel middelbare scholen een richting aan om je te specialiseren in de technische richting. Dit kan zelfs al gespecialiseerd zijn met een focus op elektriciteit. Er kan voor deze specialisatie gekozen worden in het vijfde of zesde jaar van de middelbare school. Ook is het mogelijk om tijdens de middelbare school al op een werkplek praktijkervaring op te doen of om duaal te leren. Hierbij wordt de theorie afgewisseld met de praktijk. Het is ook mogelijk om elektricien te worden door op een hogeschool een driejarige bachelor elektromechanica te volgen. Het is ook nog mogelijk om hierna nog verder te studeren en een master te doen. Het is ook nog mogelijk om via het volwassenenonderwijs de beroepsgroep binnen te treden. 

De mogelijkheden en baankansen als elektricien

Als elektricien heb je een grote baangarantie. Er is een groot aantal vacatures beschikbaar voor deze functie en het is ook mogelijk om door te groeien en je verder te ontwikkelen als elektricien. Ook is het als elektricien mogelijk om je in een specifiek deel van de werkzaamheden te specialiseren om daar nog meer mee bekend te worden en hierin uit kunt blinken. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om door te groeien tot hoofdmonteur, hierbij heb je veel verantwoordelijkheid en stuur je andere elektriciens aan en neem je de leiding. Een voorbeeld van een specialisatie mogelijkheid is monteur sterkstroominstallaties.