Club Corrado
Image default
Aanbiedingen

Gemeenschappelijke types en stijlen van antieke spiegels

Gemeenschappelijke types en stijlen van antieke spiegels

Antieke spiegels zijn er in verschillende vormen, maten en spiegelstijlen. Ontdek de verschillende soorten antieke spiegels en hun oorspronkelijke doeleinden, samen met populaire antieke spiegelstijlen door de geschiedenis heen. U kunt deze lijst van soorten spiegels en stijlen gebruiken om een antieke spiegel die u bezit te identificeren of om te beslissen welke u wilt kopen.

Soorten antieke spiegels

Een antieke spiegel is een spiegel die minstens 100 jaar geleden is gemaakt. Moderne ontwerpers maken soms spiegels die er antiek uitzien omdat het uiterlijk van oude spiegels nooit uit de mode raakt. Van decoratieve spiegels tot functionele spiegels, er zijn verschillende soorten antieke spiegels in de wereld.

Antieke vloerspiegels, ook wel brocante spiegel genoemd, kwamen pas echt op de markt in de jaren 1700 toen nieuwe processen het mogelijk maakten om grotere spiegels te produceren. Het zijn hoge spiegels die los op de grond staan, zodat je het grootste deel of het hele lichaam tegelijk kunt zien.

Eind 1700 werden de vintage spiegel voor het eerst vrijstaand gemaakt.
De vroegste vrijstaande spiegels werden gemaakt van zilver of verguld zilver.
De chevalspiegel is een staande kapspiegel die in de jaren 1800 voor het eerst in Parijs werd gemaakt. Hij had een ovale of rechthoekige vorm en werd gedragen door vier poten.

Handspiegels werden gemaakt in oude samenlevingen zoals Mesopotamië, Egypte en China, waar ze werden gesmeed uit reflecterende metalen. Later werden andere soorten spiegels gebruikt. Maar handspiegels worden zo genoemd omdat ze, ongeacht het type reflecterend oppervlak, klein waren en bevestigd aan een versierd handvat.

Antieke toiletspiegel. Een toiletspiegel werd gemaakt om rechtop op tafel te staan, meer als decoratie dan als gebruiksvoorwerp, zoals de brocante spiegel. Deze werden eind 1600 op grote schaal geproduceerd en tegen het begin van de 17de eeuw waren ze geëvolueerd tot een voetstuk met kleine laden.

Antiek dienblad met spiegel. Een antiek dienblad met spiegel is een klein dienblad met een spiegelend oppervlak dat bedoeld was om de fijne parfums van een vrouw in op te bergen. Deze waren populair in de Victoriaanse tijd. Deze dienbladen werden eeuwen geleden ook gebruikt als pronkstuk op de eetkamertafel.

Antieke Wandspiegel. Wandspiegels zijn spiegels die ontworpen zijn om aan de muur te hangen. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en materialen. Grotere en decoratieve spiegels, zoals wandspiegels, kwamen pas eind 1700 op de markt.

Antieke spiegelstijlen Doorheen de geschiedenis werd elk type spiegel aangepast aan de designtrend van die periode. Een blik op verschillende antieke spiegelstijlen helpt u te bepalen in welk tijdperk de spiegel werd gemaakt.

Spiegels in barokstijl. De barokstijl stamt uit de 17e eeuw en maakte gebruik van verguld goud of zilver. Ebbenhout of schildpad inlegwerk en snijwerk van vruchten, engelen, bloemen en bladeren waren populair in deze tijd.

Spiegels in Georgische stijl. Het Georgische tijdperk duurde in Groot-Brittannië van ongeveer 1714 tot 1830. Deze stijl wordt gekenmerkt door het ontbreken van uitgebreid snijwerk, behalve langs de bovenrand van de spiegellijst. De ontwerpen uit deze tijd omvatten krullen, kralen en symmetrie.  Spiegel in Georgische stijl in een woonkamer met messing kroonluchter.

Vintage spiegel van gepolijste steen en metalen tot spiegelglas, antiek spiegelglas is door de geschiedenis heen net zo veranderd als de soorten en de stijlen van de lijsten.

De vroegste spiegels die eeuwenlang werden gemaakt, maakten gebruik van gepolijste metalen zoals tin of koper in plaats van glas.
Geblazen glas werd in de jaren 1500 in Venetië gebruikt om spiegels met kwik en tin te maken, maar men kon toen alleen kleine platte spiegels maken.
Het oude Romeinse spiegelglas heeft een groene tint omdat er ijzer in zat.
Eind 1600 en begin 1700 verbeterden de Fransen de Venetiaanse processen voor het maken van spiegels en vonden een manier uit om grotere glasplaten te maken.
In 1835 werd in Duitsland de methode uitgevonden om echt zilver op de achterkant van glasplaten aan te brengen om spiegels te maken.

Een blik op spiegels

Eeuwen geleden waren spiegels bijna net zo uniek als hun eigenaars. Omdat de productie ervan zo duur was, bezaten vaak alleen de allerrijksten spiegels. Tegenwoordig kunt u verschillende soorten en stijlen brocante spiegel gebruiken om uw huis te versieren en een eerbetoon aan de geschiedenis tebrengen.

vintage spiegel